
25 juni 2019
De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. De behaarde rups komt in de maanden mei, juni en juli voor op eikenbomen in een groot deel van Nederland en is nu ook in Westfriesland waargenomen.
Door contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Niet alleen mensen maar ook dieren kunnen hier flink last van krijgen. Het is dan ook verstandig om uit de buurt van deze rups en het nest te blijven.
Melding
In de zuidelijke groenstrook in Grootebroek is de rups gezien en ook op een enkele plek in het Streekbos. De gemeente en het Recreatieschap onderzoeken welke manier van bestrijding het meest effectief is. Mocht u in het Streekbos een nest ontdekken, dan kunt u hiervan melding maken op info@recreatieschapwestfriesland.nl (het liefst met een foto van de locatie) of telefonisch op (0228) 565750.
Meer informatie
De rupsen gaan ’s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de website van het KAD en RIVM