
4 oktober 2019
Op donderdag 3 oktober reikte wethouder Bart Nootebos samen met consulent Shan Ali van de afdeling Samenleving aan 16 inwoners van Stede Broec een participatieverklaring uit.
Wethouder Nootebos: “De participatieverklaring is een belangrijke stap voor onze nieuwkomers, omdat het gaat over respect voor de waarden die wij in dit land koesteren. Dat gaat over, voor ons, heel vanzelfsprekende vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid of vrijheid in partnerkeuze. Het is van belang dat iedereen die blijft onderschrijven. Voor de gemeenschap, maar zeker ook voor de deelnemers in de contacten die ze op doen.“
Wat is de participatieverklaring?
De participatieverklaring is een verplicht onderdeel van de inburgering. Zonder participatieverklaring kan men het Inburgeringsdiploma niet krijgen. Het is verplicht voor inburgeraars (vluchtelingen en andere vergunninghouders) die op of na 1 oktober 2017 inburgeringsplichtig zijn geworden én zijn ingeschreven in de basisregistratie personen. Het gaat om de leeftijdsgroep tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
Participatieverklaringstraject
De deelnemers worden door de gemeente bij een taalschool aangemeld om het participatieverklaringstraject te volgen. De inburgeraars moeten ook de taalcursussen niveau A1 en A2 gevolgd hebben zodat zij hun Inburgeringsdiploma van DUO krijgen. Na afloop ondertekenen zij via een ceremonie bij de gemeente hun participatieverklaring.
Als de deelnemers het traject niet volgen, dan krijgen zij hun participatieverklaring niet. Dat betekent dat zij een boete van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) krijgen en hun Inburgeringsdiploma niet halen. Dat heeft ook gevolgen voor het aanvragen van de onbepaalde verblijfsvergunning en voor de nationaliteit.
Wat houdt het participatieverklaringstraject in?
Via het participatieverklaringstraject maakt de inburgeraar kennis met de Nederlandse kernwaarden vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. U kunt hierbij denken aan gelijke rechten voor mannen en vrouwen, het recht om jezelf te ontplooien door onderwijs, het mogen kiezen van je partner en het recht om je eigen mening te uiten.
Inburgeren in Nederland
De inburgering kent de volgende onderdelen:
- Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM)
- Spreekvaardigheid
- Leesvaardigheid
- Luistervaardigheid
- Schrijfvaardigheid
- Portfolio Oriëntatie op de arbeidsmarkt
- Participatieverklaring